En blogg om.....

...att umgås med hästar, min dagliga träning, tankar och reflexioner.

torsdag 1 september 2011

Nu hände det något!

Idag ville Lizas matte se hur jag arbetade Liza på volten. Jag började med att värma upp i alla gångarter ute i skogen innan vi klev in på volten. Vi visade många av våra övningar. Jag gjorde mest lösgörande övningar från westernridningen eftersom de verkade passa Liza bäst. Liza har som sagt "hängt" mycket i handen den sista tiden och varit vad man kallar "hård i munnen". En häst som stretar emot är inte mottaglig för träning så vi koncentrerade oss på att få Liza att slappna av och ge efter för bettet. I westernridning och klassisk dressyr får man lära sig att använda händerna uppåt, framåt eller åt sidan, aldrig bakåt. Det är tillåtet att sära på händerna om det behövs för att "lossa" och få hästen att slappna av. Man kan även rida på bara en tygel.
Det är inget slutmål i sig utan ett sätt att "hjälpa" hästen under utbildningen. Det kan även vara bra för ryttaren att lära sig att separera hjälperna från varandra. Genom att sitta rakt över hästen kan man få hästen att samla sig, rakrikta sig, ge efter och börja spåra. Detta genom att använda endast en tygel i taget. Du leder och släpper efter med innertygel och korrigerar bogen med yttertygel. Du ändrar formen genom att öka eller minska tygellängden. Du behöver inte använda dina ben.......det räcker med att sitta rakt över hästen. Man måste vara noga med överkroppen så att den inte viks åt något håll. Efter en stund blev Liza jättefin. Lizas matte fick också prova och hon var lyrisk efteråt.......
Vi vill så mycket när vi sitter till häst.....men hur lite behövs egentligen för att få en häst att vilja börja arbeta under oss?

1 kommentar:

Evisen sa...

Inte vika sig åt något håll.... jo tack!! F*n vad det är svårt då! Men Figge är en bra PT, han vägrar fatta galopp då.... :o)

Kul att Lizas matte gillade det!! Och vad kul att det händer saker!!