En blogg om.....

...att umgås med hästar, min dagliga träning, tankar och reflexioner.

måndag 9 maj 2011

Nästan vilda?

File:Koniks4.JPG
Under mitt besök i Lettland såg vi en flock vildhästar av rasen Konik eller Tarpan. De gick på ett stort inhägnat område i en nationalpark  utanför Riga.
Tarpanen härstammar från Polen och man anser att den har haft lika stort inflytande på dagens hästraser som det arabiska fullblodet och den spanska hästen. Tarpanen dog ut för flera hundra år sedan men på 1930-talet gjordes ett försök att rekonstruera den. Två tyska forskare reste runt på landsbygden i polen och valde ut de konikponnyer som såg identiska ut med den utdöda tarpanen. Genom selektiv avel och med inslag av polsk arab, przewalskis häst, islandshäst och russ, har man nu fått fram en ponny som är nästan identisk med den utdöda tarpanen. Man låter den leva vilt i stora inhägnader i nationalparker i Polen, Tyskland och sedan en tid tillbaka även i Lettland. Hjorden på bilden finns i Tyskland.

1 kommentar:

Freppsi sa...

Lite som våra russ på Lojsta..
Apropå Dancing Cloud så hamnade han bara sist.. det var en ponny My red och tävlade förra sommaren/hösten inför försäljning. Nej den enda vi har i dagsläget har Rocky..