En blogg om.....

...att umgås med hästar, min dagliga träning, tankar och reflexioner.

lördag 24 mars 2012

Skänkelvikningar....

Idag var det dags att börja med skänkelvikningsarbete på allvar. Jag har bara testat lite hittills, för  Lisa har varit så låst i bogarna att jag tyckt det varit onödigt att "plåga" henne med det.
Det har varit riktigt jobbigt för henne att korsa frambenen och länga, så jag har bara bett henne om det i skritt genom olika ledövningar.

Först nu i vinter har jag kunnat be henne arbeta i öppna längs ridstigarna, först i trav och sedan även i galopp. Vi har tagit det försiktigt och ökat kraven så sakteliga.
Nu känns hon tillräckligt stark och smidig för att klara av sidvärtsarbete på ridbanan.
Idag vände jag rätt upp och red skänkelvikning i samma varv ut mot spåret med lätt tvärning och kom ut ungefär mitt på långsidan.
Efter ett par uppmaningar av mig så höll hon tempot riktigt bra. När vi arbetat en stund i bägge varv hände något med traven, för helt plötsligt "lossade" bakdelen och hon fick bättre påskjut och blev därmed helt loss i handen. Skön känsla.....

Hon försvann nästan ur handen......jag vill helst ha ett litet "sug" men araber brukar kunna vara så lätta i handen när de väl lossar så de knappast känns alls. Så nu gäller det för mig att hitta "det". Det kan mycket väl vara så att jag måste bli ännu känsligare i min hand och vänja mig vid att rida med endast tygeltyngden och mycket små ringfinger- och handledsrörelser.

I mitten av mars förra året träffade jag Liza för första gången....

Nu har vi hängt ihop ett år!
Det tar ungefär ett år att bygga upp grundkonditionen hos en häst, om man startar från noll vill säga. Liza var visserligen riden, men inte så mycket de senaste året.
Lizas matte hade bytt arbete och hade inte lika mycket tid för Liza längre. Ett par medryttare hade ridit Liza sporadiskt det senaste året.

Något hade hänt ett halvår innan jag började rida henne för hon betedde sig inte riktigt som hon brukade. Lizas sadel passade inte längre och så var hon sned i kroppen.
Hon stod väldigt ofta och avlastade höger bak. Dessutom "hackade" hon av och till när man red henne på böjt spår, framför allt i trav.
Luxor ( tidigare medryttarhäst ) hade betett sig exakt likadant när jag red honom och ett kiropraktorbesök fick honom på banan igen. Liza fick också träffa kiropraktorn och sedan började vi långsamt bygga upp henne igen.
Sadeln stoppades om och efter det blev Liza inte lika "pirayalik" vid sadling.

Det här året har vi ägnat åt grundridning. Vi har fokuserat på rakriktning, kondition och avslappning. En häst som är spänd kan inte lära sig något. I början var Liza väldigt hård i munnen, hon "hängde" i handen och vägrade att bära sig själv. Hon "pullade" och ville helst bestämma tempot själv.

Jag gjorde mycket skrittövningar där hon fick koncentrera sig på att sätta benen rätt, för att lösgöra henne från bettet. Liza försökte komma undan genom att höja huvudet och sänka ryggen.
Jag arbetade även mycket med ryggningar för att hon skulle få stretcha ut ryggen ordentligt och ge efter i hals och nacke.

På uteritterna övade vi på att hitta takten och bibehålla den i övergångarna  mellan skritt och trav. Hon fick även konditionsträna i trav, där jag använde indirekt och direkt tygeltag för att rakrikta henne. Jag använde även tyglarna framåt, uppåt för att be henne viktfördela bättre i trav.

Galopparbetet fick inskränka sig till enstaka fattningar i början.....

Så höll vi på under våren och fram till sommaruppehållet.....

Liza i april förra året, man skulle förstås ha en exteriörbild men det är svårt att få till det då jag nästan alltid är ensam i stallet!




torsdag 22 mars 2012

Smält, torrt och klart!

Otroligt vad mycket som hänt i naturen på bara en vecka! Här har all snö smält bort, hagen har nästan torkat upp helt och paddocken är ridbar.

Liza däremot är lerig och mitt uppe i pälsbyte. Täcket har åkt av och därför har vi en del att göra med att försöka få fram färgen på Liza innan ridning.
Men det hör till årstiden och är rätt mysigt det med......

Liza och kompisarna har rymt ur hagen när jag var borta och varit alldeles "tossiga" vid ridning. Vårkänslor?
Idag skötte hon sig emellertid rätt bra.....hon var lite spänd och tittig ibland, men så mötte vi också ett par vildsvin.....

Liza var kul att rida idag.....ibland blir hon sååå mycket bättre när vi har haft uppehåll ett tag. Det ska bli kul att börja träningen nu i vår för hon är mycket starkare.
Vi ska jobba på övergångar i alla gångarter, tempoväxlingar och tagen bakdel. Bakdelen måste på plats......det är vårt nästa projekt.

fredag 9 mars 2012

Ut alla tre....

 Röde och Whitney.......nykära i somras.
Liza möter upp.....

Whitney har fått en medryttare som ska hjälpa till med inridningen av henne. Igår kom vi ut alla tre samtidigt till stallet och kunde rida ut tillsammans för första gången. Det märktes att hästarna tyckte det var kul.  Det är inte så populärt att bli lämnad kvar ensam i stallet. Vilket händer Röde och Liza emellanåt......

Whitney blir så upprörd att hon river hela stallet om någon skulle komma på tanken att utsätta henne för det.
Jag vet inte om det är smart eller dumt? 
Vi hoppas att hon ska lugna ner sig när hon får lite mer att göra.......

Efter en skrittur i skogen red vi på banan alla tre. Liza fick beröm för att hon gick så fint. Det gjorde hon verkligen med tanke på att vi inte övat så mycket på ridbanan. 


fredag 2 mars 2012

Invigt volten....

Liza och jag har invigt volten. Lisas matte bad oss inpektera den eftersom de ska ha hoppträning där i morgon.
Den var ridbar, lite snö här och var, men större delen hade tinat upp.
Liza och jag invigde den. Men vad jobbigt det var!
Allt måste gå så mycket snabbare och kortsidorna var alldeles för många........