En blogg om.....

...att umgås med hästar, min dagliga träning, tankar och reflexioner.

fredag 23 december 2011

Det borde kanske ha sett ut så här ute?


Jag har inga bra vinterbilder på Liza och mig, ännu. Men det kanske kommer. Idag var i alla fall inte rätt tillfälle att ta dem för det regnade. Liza var mycket mjukare idag. Jag gjorde lite skrittövningar på ridbanan och sedan red vi ut en tur i leran. Skritt och trav var gångarterna för dagen och Lisa fick gå lång och låg....
Efter ridturen åkte jag och köpte reflexbenskydd till Liza. Liza har benskydd på alla fyra till vardags och det blir så mycket enklare med "alltiett" än att krångla med både benskydd och reflexer.

Frisse vårvintern 2010

torsdag 22 december 2011

Dåligt underlag....

Idag var det svårridet. Snön fastnar och det har mjuknat och blivit gropigt under snön. Lisa gillar det inte, hon får inget bra grepp trots fyrbroddat och sulor. Hon gjorde allt för att få mig att "bära runt" på henne under hela ridpasset. Man måste vara riktigt snabb för att vi inte ska "fastna" i varandra. När det blev bättre underlag mjuknade hon. Lisa var nöjdare än jag efter ridturen.....jag tyckte hon blev för mycket i handen. Men Lisa såg så nöjd ut och ville bara kela när jag plockade av henne...
Fast det var inte så lätt att vara självbärig idag.

måndag 19 december 2011

Snö!

Första ridturen i snö. Vi har så mycket lampor från vägar, hus och järnväg så det blev riktigt ljust ute tack vare snön. Nysnö och ett par plusgrader, vindstilla....
Snö som fastnar i hovarna och ger styltor. Vi travade på för att snön inte skulle fastna. Liza var pigg, mjuk och lyhörd och kanske sugen på en tur. För hon liksom jag hade semester förra veckan.

fredag 9 december 2011

Stormy weather....

Idag öste regnet ner när jag körde till stallet och det blåste hårt. Inget vidare väder för varken häst eller ryttare. Vad göra? Jag letade fram ett täcke så att Liza inte skulle bli så blöt och tänkte att vi skrittar väl en sväng.....
Jag lade ridtäcket över mina ben som regnskydd och så gav vi oss iväg. Efter ett par hundra meter slutade det regna. Vad skönt, då kanske det kunde bli mer "seriös" ridning också. Vi började trava....den korta slinga jag först tänkt ta utökades med en längre. Vi tog en galopp.....men täcket åkte på sned. Det fick bli avsittning, omläggning av täcke och så uppsittning igen. Det är ju jättebra att passa på att träna uppsittningar i skogen. Ute på "vår" äng fattade vi galopp....Liza blev pigg av blåsten och det flaxande täcket och ville springa! Tjohooo.....helt plötsligt bar det av i en väldig fart och det är väl okay om man tar förhållningar, men se det hade inte Liza lust med alls.
Då är det bra med en liten häst och några extra kilon :)
Det fick bli ett antal volter i trav och lite skrittövningar för att damen skulle lugna ner sig.....när vi var nästan hemma var vi ett team igen.

måndag 5 december 2011

Nu börjar äntligen bootsen fungera...

Det är meningen att ridutstyrsel ska underlätta. Jag köpte ett par ridstövlar av Frisses matte för en tid sedan. Ett par Muckboots. De är verkligen sköna och praktiska i lerhagarna så här års. Det var bara ett men, svikten....
Gummit sviktar och det är väl bra, men det sviktar tillbaka. Så om jag trampar ner hälarna så sviktar det tillbaka, ungefär som en katapult, vilket gjorde att jag studsade upp ur stövlarna. Det tog ett tag innan jag kom underfund om hur jag skulle göra, för jag kom i otakt med mig själv när jag red.
Frisses matte sade att svikten minskade och att gummit "satte sig" efter ett tag. Nu har det gjort det. Min balans blev avsevärt mycket bättre....härligt!

Muckboot Tyne

torsdag 1 december 2011

Träning med flygande koner....

Så här års kan det verkligen bli underliga ridövningar. På Frisse tränade jag ritt med flaxande täcke. Idag har Liza och jag tränat med flygande koner. Det blåste rejält...
Men eftersom jag ridit Liza ett tag nu och hon börjar få förtroende för mig så tänkte jag att det kan vara bra med lite blåst....så kan vi träna på koncentrationen.
Jag tände upp på ridbanan och placerade ut koner i fyrkant som jag tänkte göra lite övningar runt....
Det var bara det att vinden ökade och ökade.....till slut yrde både koner och uppsittningspall runt på ridbanan, stalldörren slog och presenningar fladdrade.
Jag red på med den bästa övertygelseförmåga jag kunde uppbringa......
" Det är okay Liza, konerna ska flyga omkring i den här övningen, uppsittarpallen ska man runda när den ligger i vägen, stalldörrarna ska slå i otakt och presenningarna ska prassla, samtidigt som vi flyttar bakdel eller framdel"
Hon köpte det nästan.....duktiga Liza!