En blogg om.....

...att umgås med hästar, min dagliga träning, tankar och reflexioner.

torsdag 25 augusti 2011

Nog fick det vara......

Idag bröt jag av en kvist i skogen och sade till på skarpen att mina skänklar gäller. Damen har börjat bli lite  väl nonchalant. Liza tog tillrättavisningen. Hon var het och stressad idag också. Men jag hade bestämt att inte tillåta henne att vara lokomotiv. Hon hängde och jag lossade, så höll vi på tills vi var rejält trötta bägge två.
Emellanåt fick vi till det i alla gångarterna.......
När vi skrittade av lyckades jag få Liza alldeles lugn......
Mycket bättre än igår.......och glimtarna av harmoni bådar gott för framtiden.

onsdag 24 augusti 2011

Stressliza!

Oj, oj, oj, idag gick det undan!
Liza låg på i handen rejält, var allmänt okoncentrerad och ville inte lyssna. Vi tog en sväng i skogen men den var allt annat än njutbar. Till slut fick hon bara skritta på lång tygel för att varva ner......
När jag berättade för Lizas matte om hennes för mig ovanliga beteende, så fick jag reda på att madame Liza brunstar.
I övrig hantering var hon precis som vanligt men uppe på ryggen var hon okontaktbar.
Men det går väl över.......
Jag har ju bara hållt på med hästpojkar den sista tiden, så jag har allt glömt bort hur det kan vara med ston.

lördag 20 augusti 2011

Regn och ridbana

När det regnar dammar det inte på ridbanan. Jag och Liza testade därför banan idag. Liza var lite småseg och ville inte gå fram ordentligt. Jag skrittade mest och bad henne ge efter för tygeln. Jag provade lite galopp i mitten av ridpasset. Det gick inte så bra idag. Liza ville inte fatta först och sedan slängde hon upp huvudet och drog iväg. I höger galopp skickade hon över mig åt vänster och när jag tryckte ner höger ben ordentligt bröt hon av till slängtrav. I vänster galopp for hon också iväg men där kunde jag lossa henne ett par steg innan det blev trav igen. Jag provade att fatta ett par gånger åt bägge håll.....men idag ville det sig inte alls.
Traven som kom efter våra galoppförsök var i alla fall fin, taktfast, vägvinnande och här kunde hon börja slappna av och bära sig själv.
Jag funderade ett slag och provade sedan att galoppera på ovaler.........det gick bättre. Vi kanske ska börja så om det nu är så jobbigt på 20 meters volt.
Avslutningsvis skrittade vi bara och flyttade åt olika håll, vi ryggade också och ryggningarna satt bra och var raka. Alltid något......
Det är inte så lätt när man har varit sned i kroppen och ska börja bygga muskler igen.

torsdag 18 augusti 2011

Dags att öppna stalldörrarna igen.......

Idag öppnade jag stalldörrarna igen efter en lång härlig semester. Liza kom glatt fram och hälsade på mig men när hon såg grimman vände hon på klacken och gick.
Det var som hon ville säga " Kul att ses igen men det där med träning lägger vi ned, vad?"
Liza har legat i hårdträning medan jag har latat mig. Lizas matte har tömkört, löslongerat, löshoppat och ridit. Varje dag. Och minsann, varken Liza eller Röde var runda om magen längre.
Herkules har flyttat tillbaka till skåne under sommaren och ersatts av en hel flock med brokiga höns. Gissa om jag var snopen när jag tittade in i vad jag trodde var en ny sadelkammare och möttes av en lika förvånad rödbrokig tupp.
Så nu är det bara två hästar i stallet. Lugnt och skönt med andra ord.
Liza och jag tog vår invanda "ängenrunt" tur i alla gångarter för att "känna" på varandra efter min ledighet.
Minsann var inte Liza rakare och "upphakningarna" var som bortblåsta. Liza satt fast lite i handen men det löste vi snabbt och sedan var hon hur fin som helst. Jag blev ombedd att rida Liza tre ggr/v framöver och det tror jag blir jättebra. Då ska väl uppdateringarna på den här bloggen bli lite regelbundnare framöver.



 Slut på sommarlovet för denna gång!