En blogg om.....

...att umgås med hästar, min dagliga träning, tankar och reflexioner.

onsdag 29 juni 2011

Länga på steget....

Det är varmt.....skönt, men det blir sena ridturer. Liza och jag har umgåtts barbacka ett tag. Förra gången fck jag öva balansen för vi mötte både älgar och motorcyklar. Då gäller det att hänga med i svängarna. Som tur var satt "tanten" kvar.
Idag provade vi sadel igen. Jag hittade sittbenen direkt. Barbackaridning är så nyttigt. Jag kom på att jag måste öppna upp mer i traven. I galopp brukar jag komma ihåg att göra det, men jag sitter och klämmer lite i trav så nu har jag lite att "jobba" på. Möjligen beror det på att det är stötigare att rida i trav så att det lätt blir att man håller emot lite grann. Men det stör hästen som inte kan arbeta ordentligt med sin rygg.
Idag övade vi på att få Liza att länga på steget. Hon blir gärna lite kort och uppåt istället för lång och  framåt. En bra övning är att skritta precis på gränsen till trav. Tyglarna ska vara långa och hästen ska varken gå högt eller lågt. Liza tyckte det var jobbigt och ville gärna trava eller sakta av på steget. Men på gränsen skulle skritten vara.
Den här övningen är nyttig både för steglängd och kondition och används mycket av de som rider distansritt.
Men den är jobbig för hästen så kräv inte för långa sträckor i början.

tisdag 21 juni 2011

Har det vart något?



Liza och jag har träffats ett par gånger med och utan sadel. Jag arbetar mycket med lösgörande övningar i skritt. Jag vill också kunna ta tyglarna utan att Liza blir spänd och höjer huvudet. Det måste man träna på och få hästens förtroende för att lyckas. Liza blir lätt spänd när jag tar tyglarna och även i övergångarna till trav. Jag har kommit på att om jag kräver lite mer energi i skritten och kontrollerar steglängden innan jag begär trav så kan jag få till en bra övergång. Det blir mycket öppnor på skogsstigarna samt skänkelvikningar. På volten arbetade jag senast på större och mindre volter där jag utåt och inåtställer om vartannat samt flyttar undan med bibehållen böjning.
Spåret är en större volt i mitten med två mindre volter på var sida om den. Genom att behålla ställningen från den större volten, kontraställer man hästen på den lilla volten. Det går också att rida utåtställd på den större volten och rättställa på den mindre.
En nyttig övning som vi gör endast i skritt i dagsläget.
Det var jobbigt tyckte Liza.....
Fortfarande "hackar" Liza lite i traven och är stel i bakdelen. Det kommer och går......Lizas matte säger att hon blir stel när hon står för mycket, att Liza är en häst som behöver hållas igång.
Min väninna har en häst med "kissing spines" som också blir mycket sämre om hon inte rids regelbundet. Så visst kan det vara så...

Liza i full fart så att maskrosbollarna yr....