En blogg om.....

...att umgås med hästar, min dagliga träning, tankar och reflexioner.

lördag 28 augusti 2010

Fina Mariana.....



Egen häst? Ja, det har jag haft..... så här såg hon ut.

Jag pratade med en väninna som också varit medryttare hos kvinnan som äger Katitzi innan hon skaffade egna hästar. Hon tyckte att jag skulle avvakta.....
- Du borde ha en egen häst, sade hon.
Men tyvärr fungerar det inte just nu. Så jag avvaktar......

tisdag 24 augusti 2010

lördag 21 augusti 2010

Katitzi

Idag träffade jag Katitzi. Hon är en korsning halvblod/knabstrupper. Hon såg mer ut som en appaloosa med sin tigrerade teckning och tunna svans.
Katitzis matte letar efter någon som kan motionera henne medan hon kurerar sin rygg efter ett diskbråck. Så vi träffades för en provridning.
Katitzi som har tävlat i hoppning tom 130 är välutbildad, känslig och ett sto.
Hennes matte visade henne riden med sporrar och spö. Jag brukar inte använda varken sporrar eller spö när jag provrider en ny häst eftersom jag tycker det är ganska meningslöst att börja korrigera och kräva saker av en häst jag inte känner. Jag presterar hellre mindre......även om det innebär att ägaren inte tycker att jag rider tillräckligt bra.   
Jag vill endast bekanta mig med hästen, rida den i alla gångarter och se hur den reagerar för hjälperna. Alla hästar är olika och vi ryttare rider också olika, små nyanser eller större som hästarna känner direkt.
Vi kom inte riktigt överens Katitzi och jag......Katitzi är van att bli riden med mer stöd av tygeln än jag brukar ge.
Så hon blev förvirrad och spänd när mina händer inte fanns där hon var van att ha dem.
Annars är jag nöjd med min insats. Det är svårt att sätta sig upp på en okänd häst och rida den i form på en gång......och det lyckades jag inte med idag men mot slutet av passet blev vi mer samspelta och avslappnade i alla fall.
Härligt att sitta på hästryggen igen!

onsdag 18 augusti 2010

Frisse har fått en ny sadel!

Så bra! Den är utprovad av tränaren och ska sitta som smäck! Det var väl skönt! I morgon ska jag ut och hälsa på honom och hämta min ridhjälm.
När Mariana åkte letade jag efter något att rida på så jag provred flera hästar under en period.
Det var nyttigt och intressant. Jag provred fina utbildade hästar och ouppfostrade hästar. Men det är väldigt viktigt att man har samma "tänk" som ägaren om det ska fungera. Luxor fick jag tips om av en väninna och det fungerade jättebra med honom och hans trevliga matte. När Luxor flyttade behövde hans boxgranne hjälp och så kom Frisse in i bilden.
Nu har jag ringt en väninna som har hästar för att få ta en tur i skogen med henne.

måndag 16 augusti 2010

Det kommer att bli en lååång Frissepaus.......

Jag fick ett mail från Frisses matte där hon berättar att Frisse ska sättas igång långsamt. Ridning varannan dag i ett par månaders tid. Mest skritt och så småningom lite trav som ska ökas på succesivt....
Det kommer att bli en lång rehabilitering. Jättetråkigt med tanke på att det såg ut så här i slutet av maj.
Undrar vad som hände där i början av juni? Jag red honom tre dagar i sträck och den tredje dagen gick han orent. Filmsnutten på den spanska skritten är från dag ett.....då var han helt ren. Dag två tog vi den långa galoppen i skogen och dag tre var han oren.....
Jag kommer nog aldrig att få veta vad som hände. Hästar kan inte berätta.....
Huvudsaken är att han blir bra även om det kommer att ta tid. Hans tränare säger att han ser okay ut nu i alla fall. Jag kommer att sakna dig Frisse!