En blogg om.....

...att umgås med hästar, min dagliga träning, tankar och reflexioner.

söndag 31 januari 2010

Ingen ridning idag.....men lite före och efter bilder.

Frisses hals när jag började rida honom sommaren 2008 och hur den ser ut idag vintern 2009. Jag har försökt att få till samma bildvinkel men det är svårt. Sedan har Frisse vinterpäls......men känslan är helt klart mera muskler!
Den här bilden är tagen med min nya kamera. Den är mer med verkligheten överensstämmande!

lördag 30 januari 2010

17 minusgrader....

Vi var tvugna att ta det lite lugnt idag pga kylan. Det blev mest skritt......mot slutet av passet gjorde vi några travövergångar men det var mest för att hålla värmen. Ryggningarna sitter bra nu......han börjar rygga så fort jag öppnar upp bakåt. När jag började rida Frisse så ryggade han nästan alltid snett bakåt åt vänster men nu blir "raksträckorna" längre och längre. Vi gjorde också små korta skänkelvikningar snett över vägen. Förut saktade Frisse alltid av i tempo när han skulle förflytta sig sidleds.....nu får man påminna honom om att han ska ha samma energi i stegen åt sidan men det går mycket bättre. Sedan provade vi ett par steg i spansk skritt...det är inte min starka sida, men Frisse tycker att det är kul! Vi får väl öva tänker jag.....





Vår träningsväg, eftersom det sällan är någon som kan fota oss så blir bilderna så här.

torsdag 28 januari 2010

Dags för lite galopp....


Idag tyckte Frisses matte att det var dags för lite galopp! Det är ju några veckor sedan vi var "igång" nu. Vi gjorde inga märkligheter mer än att vi utökade gångarterna till tre och gjorde övergångar och tempoväxlingar i alla tre gångarterna. Det är alltid spännande när man sätter igång efter en viloperiod......för det mesta mår hästarna bra av en tids mental vila.
Vår ridväg bjöd på pudersnö av bästa tänkbara kvalité, månen lyste och så småningom började det sakta dala tunga romantiska flingor över oss. Perfekta förhållanden således!
Frisse var pigg! Den flegmatiska friesern var som bortblåst och under mig hade jag en pigg, vaken häst som bjöd mig på en härlig ridtur. Galoppfattningarna satt som de skulle, de första galoppsprången var runda och fina, takten var bra och jag behövde inte driva.....ett par bra avsaktningar till trav blev det också där jag kunde minska så pass att han kunde sakta av balanserat och taktmässigt. Tidigare har vi "ramlat" in i trav....men nu börjar han bli så pass stark att han orkar samla ihop sig ett par steg. Övergångarna skritt-trav är också mycket bättre. Det roligaste är att Frisse är så "med" och bjuder till......det verkar som att han tycker det är kul att jobba nu! Så ett par veckors vila har inte varit till skada, tvärtom han verkar "laddad"!

måndag 25 januari 2010

Ut ensamma idag....


Lite hagbus......polare emellan! Frisse ser liten ut i jämförelse med bästisen Fuffe men då får man inte glömma att Fuffe är en bra bit över 1,70 cm i mankhöjd.

Påklädd och klar. Vi tog en liten sväng idag....Frisses ben hade blivit sämre igen under gårdagen.  Vi skrittade mest och gjorde lite travövergångar mot slutet av passet. Frisse var pigg.....det märks att han fått mindre motion än han brukar under några veckor. Efter ridning hade svullnaden inte påverkats men värmen hade ökat i kotlederna bak, dessutom lossnade det en del skorv när jag borstade honom. Det är svårt att säga om det är ridningen eller om det är behandlingen som påverkar bakbenen?
Ser ni vår uppsittarpall i bakgrunden? Eftersom vi inte kan träna så mycket till häst så tränar vi andra saker i stället. Nu "ställer" jag in Frisse stående på pallen. Jag går alltså inte ner och korrigerar Frisse om han inte ställer upp ordentligt vid uppsittning. Det går jättebra redan......
Sedan har vi börjat med lite "tokigheter" när jag hämtar honom i hagen......men det får jag nog lov att filma när vi är lite mer överens ha, ha........Frisse är en riktig cirkushäst!

lördag 23 januari 2010

Idag hade vi sällskap av den här vackra flickan!


Frisse fick agera fadersgestalt för den "lilla" flickan. Det gjorde han med den äran......vi anpassade vår träning efter Frida som har en del att lära sig. Att gå först, sist och bredvid är tex inte så enkelt. Fridas matte var jätte nöjd efter vårt "träningspass". Idag fick vi trava lite också.....gissa hur vi travade? Vi travade först, sist och bredvid!
Frisses ben var helt okay efter dagens ridning, svullnaden är som bortblåst och kotlederna hade normal temperatur. Skönt, då kan vi smyga igång igen!

torsdag 21 januari 2010

Fyra långa, fyra korta...


Nej, inte SOS utan skrittsteg! Vi skrittar fortfarande......Frisses ben har blivit bättre så snart kan vi nog köra igång igen, men än så länge är det skritt som gäller. Idag övade vi fyra steg ökning och sedan fyra steg minskning. Det finns alltid något att träna på!

måndag 18 januari 2010

Vi får bara skritta...


Frisses bakben är fortfarande svullna. Höger bak är inte så svullet längre bara vid kotleden. Vä bak såg likadant ut som sist men svullnaden minskade något efter ridning. Jag får använda min fantasi för att hitta saker att träna på. Vi får inte göra krumelurer så det är bara rakt fram som gäller. Idag tränade vi på rask skritt. Jag koncentrerade mig på att räkna hur många steg Frisse tog innan han saktade tempot. I början var det ca 5 steg, efter ett tag ökade till mellan 15-20 steg. Rekordet blev 35 steg! När vi vände åter mot stallet så behövde jag bara påminna honom tre gånger. Sedan red vi förstås förbi stallet, det kan man alltid träna på, vi tog en varv på volten också för säkerhets skull. Inne på volten bjöd han på riktigt bra......det var ju kul!

lördag 16 januari 2010

Här är han "Frississon" i vinterlandskapet!


Det blev bara en skrittrunda idag men vi hade sällskap. Frisse bara segar när han får gå sist men när han tar täten spetsas öronen och steglängden ökar! Idag fick han kliva på bra för ridkompisarna har riktigt bra skritt bägge två. Frisse har fått hovskabb, sådant som lätt drabbar hästraser med hovskägg. Bakbenen svullnade upp och veterinären sade att vi bara får skritta tills svullnaden lagt sig. Så nu är det lite pyssel med alla behandlingar, men det mesta gör matte förstås. Sedan blir det till att hålla ordning på manar och hovskägg för sådant kommer lätt tillbaka. Jag tog med hela gänget på min träning "rida förbi stallet", de andra tyckte det var en bra idé och idag klev Frisse bara förbi. Min plan är att sitta av på olika ställen.....allt för att kunna behålla bjudningen till ridvolten. Får se om min plan lyckas?

torsdag 14 januari 2010

Hur går man?



Idag har vi varit ute och tränat på hur går man? Vi använder oss av Monty Roberts träningsgrimma. Jag tycker den är bra. Hjälperna blir mer precisa och så är den skonsammare än en repgrimma. Frisses matte var också med och fick prova. Vad tränar vi på då? Jo, vi vill öka Frisses uppmärksamhet på oss så att han ökar och minskar tempot exakt när vi gör det. Han ska stanna när vi stannar och börja gå när vi gör det. När vi backar ska han rygga...... målet är att han ska följa våra steg, vi ska inte behöva använda oss av grimskaftet. Hans nos ska vara i höjd med vår axel, han får inte gå om oss eller släpa efter. Om man är konsekvent med detta lär sig hästarna fort. Vad har man att vinna på detta? Man ökar säkerheten i hästhanteringen, du får snabbt kontrollen över din häst på nya platser och du kan njuta av era skogspromenader tillsammans.
Bilderna är tagna i slutet av november......det var rätt mörkt ute. Men idag var det ännu mörkare.

måndag 11 januari 2010

Vår träningsstatus just nu


 Nu har vi kommit en bra bit på väg i vårt markarbete. Frisse står själv i spolspiltan utan grimma medan jag går utom synhåll för att hämta benskydden. Till vänster hänger det höpåsar som han inte får röra. Frisse klarar nu detta galant. Då får man hitta på nya övningar....
Nu när det är kallt ute så är det lite knepigt att stänga stalldörren snabbt efter ridturen. Så jag har börjat öva att skicka in Frisse genom dörren och där ska han vänta på mig när jag stänger dörren. Sedan ska han på kommando gå in i spolspiltan och vända.
Det går riktigt bra redan!
På ridturerna koncentrerar vi oss på att befästa det vi redan kan. Idag bjöd han på riktigt bra galoppfattningar. De har börjat bli precisa och exakta........nu är han med på noterna bara jag ändrar läge i sadeln. Ryggningarna är mycket bättre. Traven är stundtals riktigt bra.....jag skriver stundtals för han blir lite "tittig" ibland och då sänker han ryggen. Jag tycker inte att det är så bra att rida på den "sämre" traven nu för han orkar mera och behöver gå i riktig form.
När han sänker ryggen byter jag gångart, ryggar eller gör lite sidvärtsövningar. När traven blir bra brukar jag rida på den ett tag i tempoväxlingar för att befästa den.
Idag red jag förbi stallet på hemvägen och vi tappade bjudningen direkt. Det var förstås väntat.......
Men det här är också något att träna på.......man vill ju ha bibehållen bjudning var man än rider.

söndag 10 januari 2010

En ny kompis?


I helgen provred jag Sammy här till vänster. Han är en fyraårig quarter. Matte tycker att han är lite lat........och det kanske han är när det kommer till att jobba. För övrigt visade Sammy mig att han både kan bocka och springa baklänges.

Sammy är en jättetrevlig häst som bjöd mig på en härlig ridtur. Jag ska försöka hinna med att rida Sammy också någon gång emellanåt.

Sammys mamma Lucy och min väninna på den svenska prärien.

Om att hämta Frisse i hagen.....


Frisse står och hänger med sin bästa polare i hagen...

Nu har han fått syn på mig......

Ok, jag kommer väl då......

Har du något godis?